Predstavljamo novo rubriko, Fotozgodbe, ki bo bolj vizualno kot tekstualno usmerjena. Za uvod smo zbrali nekaj fotografij kultnega Bežigrada, ki sredi Ljubljane počiva v tihoti in čaka boljše čase. Pred nekaj meseci sem ga imel priložnost obiskati v družbi ustvarjalcev oddaje Suspenzor (Radio Študent) in skupine britanskih novinarjev (Nick Miller, Laurie Whitwell) in nastalo je nekaj fotografij.

Po načrtih največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika so štadion začeli graditi leta 1925.

Prva nogometna tekma je bila odigrana 3. junija 1934. V okviru podzvezne lige sta se pomerila ljubljanska Ilirija in mariborski Železničar. Pred 1500 gledalci je bil rezultat 4:4.

Slavno Plečnikovo glorieto, tako imenovano častno tribuno, so zgradili za potrebe evharističnega kongresa leta 1935.

Olimpija, takrat še pod imenom Enotnost, se je za stalno preselila na bežigrajski štadion jeseni leta 1948, pred začetkom sezone 1948/49.

Rekord štadiona je padel 11. maja 1975, ko si je tekmo Olimpija-Velež v okviru prireditev ob 30. obletnici osvoboditve Ljubljane, ogledalo kar 26.000 gledalcev.

Zadnjo tekmo na Plečnikovem štadionu je Olimpija odigrala 28. oktobra 2007, ko je v okviru 3. SNL-zahod premagala Jesenice s 4:1. Strelec zadnjega gola na kultnem štadionu je bil Ilija Kitić.

Saga o prenovi štadiona se vleče že 15 let, vendar trenutno nič ne kaže, da bo kdaj obnovljen.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.