Pred kratkim nas je pretresla žalostna novica, da je umrl Rade Vujnović, bivši branilec Olimpije, ki se je v drugi polovici sedemdesetih prebil iz mladinske v člansko ekipo in nato ostal zvest klubu več kot desetletje.

Leta 1975 v mladinskem moštvu Olimpije, ki ga je vodil trener Dimitrije Srbu. Vujnović stoji v zgornji vrsti, četrti z leve.

Spada v elitno druščino petindvajsetih nogometašev, ki so za Olimpijo zbrali več kot 200 nastopov. V zeleno-belem dresu je bil leta 1987 tudi amaterski prvak Jugoslavije.

Leta 1975 je Slovanov mladinski turnir na Kodeljevem osvojilo moštvo Željezničarja. Tukaj vidimo predsednika Slovana Ivana Avseca, ki predaja pokal sarajevskemu kapetanu. Vujnović, ki je na turnirju nastopil v dresu Olimpije, stoji v ozadju levo v črtastem puloverju in hlačah “na zvonec”.

Rodil se je 2. septembra 1957 v Ogulinu na Hrvaškem. Bil je član nadarjene generacije Olimpijinih mladincev, ki se je leta 1974 uvrstila v finale mladinskega pokala Jugoslavije, kjer je bil v dveh tekmah boljši beograjski Partizan (1:4, 2:3).

Na ligaški tekmi proti Hajduku 6. aprila 1980. Desno hajdukovec Zlatko Vujović, levo soigralec Branko Bošnjak.

Prvo priložnost v članskem moštvu mu je 5. decembra 1976 ponudil trener Dragoljub Milošević, ki ga je poslal v igro v zadnjih petnajstih minutah prvenstvene tekme proti Hajduku.

Olimpija v sezoni 1981/82, ko je Vujnović postal standardni član prvega moštva. Stoji na sredini v zgornji vrsti, z nagnjeno glavo, levo od vratarja Dalanovića.

V spomladanskem delu sezone 1976/77 je začel dobivati vedno več priložnosti, svoj prvi gol pa je dosegel 5. junija 1977 proti Crveni zvezdi, na sporni tekmi, ki se je končala s 4:4.

Sezona 1981/82, kultni dres s Slovenijalesom, v družbi prav tako že pokojnega Marka Elsnerja.

Nato sta sledili dve sezoni v katerih je igral zelo malo, dokončno pa se je v prvem moštvu ustalil leta 1980, ko je trener Olimpije postal kultni Vukašin Višnjevac.

V kultnem albumu Fudbaleri i timovi v družbi trenerja Gugolja in obeh vratarjev.

Njegova najboljša sezona v dresu Olimpije je bila nedvomno 1982/83, ko je izpustil le dve prvoligaški tekmi in bil eden ključnih igralcev pri uvrstitvi Olimpije na visoko 7. mesto.

Na tekmi Galenika-Olimpija, 8. avgusta 1982, skupaj z vratarjem Ivanom Budinčevićem in Petrom Amerškom.

Klubu je ostal zvest tudi po izpadu v drugo ligo leta 1984 in v najbolj črnem obdobju, ko je Olimpija zdrsnila celo v slovensko ligo, ki je bila takrat tretji rang tekmovanja.

Moštvo Olimpije v sezoni 1982/83. Vujnović je drugi z desne v zgornji vrsti.

Poleti leta 1987 je z Olimpijo osvojil naslov amaterskega prvaka Jugoslavije, ko so Ljubljančani osvojili turnir vseh republiških prvakov.

V družbi mladega Zorana Ubavića (levo) in izkušenega Zvoneta Terčiča (desno) pred tekmo druge lige proti Jedinstvu iz Bihaća, 26. avgusta 1984.

V zimskem premoru sezone 1987/88 je zaradi neizpolnjevanja obveznosti zapustil Olimpijo in se preselil v Domžale.

Leta 1985 v družbi soigralcev Komočarja, Terčiča, Bošnjaka, Dalanovića in Voljča.

Z 231 uradnimi nastopi se uvršča na 18. mesto večne lestvice. Od tega je 138 nastopov vknjižil v prvi zvezni ligi, ki je bila v tistem obdobju ena najbolj kvalitetnih nogometnih lig v Evropi.

V prvi ligi je igral proti mnogim velikanom jugoslovansega nogometa, na primer Velimiru Zajecu iz Dinama.

Počivaj v miru, Rade.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.