Marko Miklavič

Klubska hokejska sezona v Sloveniji se počasi zaključuje. Pred tukajšnjimi igralci in ljubitelji najhitrejšega ekipnega športa na svetu je le še največ teden dni (lahko pa, da celo manj) razburljivosti na domači sceni – v finalu državnega prvenstva. Najkasneje 10. maja bodo tako za nekaj časa palice spet postavljene v kot, čelade in drsalke pa obešene na klin.

Kar pa, jasno, še ne pomeni, da bo hokejsko dogajanje pri nas povsem zamrlo. Če ne drugega, bo slovenska članska reprezentanca med 15. in 21. majem v Tivoliju odigrala prijateljski turnir proti izbranim vrstam Avstrije, Francije, Poljske, Romunije in Ukrajine, tovrstno tekmovanje pa bo risom služilo predvsem kot (pred)priprava na avgustovski kvalifikacijski turnir za zimske olimpijske igre, ki ga bo četa selektorja Matjaža Kopitarja odigrala v Oslu, kjer bodo njene konkurentke za edino mesto, ki bo vodilo na turnir v Pekingu, Danska, Južna Koreja in Norveška.

Večina boljših posameznikov zmajev v napadu tako ali tako velja že za precej oziroma zelo izkušene, izjemi v tem pogledu sta le Nik Simšič in Miha Zajc …

Ali bo čez dobrih deset dni na ledu pod Rožnikom nastopil tudi kakšen od trenutnih članov zeleno-bele zasedbe, za zdaj splošni javnosti še ni znano, glede na precej pomlajeno člansko nacionalno moštvo pa v njem tokrat niti ni za pričakovati nekega prevelikega števila hokejistov iz Olimpije; večina boljših posameznikov zmajev v napadu tako ali tako velja že za precej oziroma zelo izkušene, izjemi v tem pogledu sta le Nik Simšič in Miha Zajc, branilec Miha Logar pa je že predčasno končal sezono zaradi zloma čeljusti.

No, vsaj za enega novopečenega zmaja pa je zdaj že jasno, da bo zagotovo med Kopitarjevimi izbranci. Gre za Luko Kalana, 28-letnega napadalca, ki si je zadnji dve sezoni kruh služili v najmočnejši poljski ligi, bolj natančno pri klubu Unia iz Oswiecima (mimogrede, omenjeni kraj je sicer bistveno bolj kot po hokeju na ledu znan po koncentracijskem taborišču iz druge svetovne vojne, Auschwitzu). Na Celovški 25 so namreč včeraj naznanili, da so s prej omenjenim produktom kranjske hokejske šole sklenili dogovor o medsebojnem sodelovanju v naslednji sezoni.

Luka Kalan (Foto: Matic Klanšek Velej)

Da bo Kalan podpisal pogodbo z Olimpijo je, zanimivo, že prejšnji teden kot prvi med svojimi novicami objavil poljski spletni hokejski portal hokej.net. Kot se je izkazalo kasneje, tovrstna sicer nepotrjena informacija torej ni bila niti malo iz trte izvita in tudi zato se lahko seveda vprašam(o), ali gre v tem pogledu povsem verjeti piscu tega istega članka tudi to, kar je napovedal v zadnjem odstavku, in sicer da bo šel po Kalanovi poti še eden od Slovencev, ki je bil do nedavnega člana Unie iz Oswiecima, Gregor Koblar.

Ker je Koblar pred leti že nosil zeleno-beli dres (tri sezone v EBEL in eno v AHL; Kalan pa dve sezoni v EBEL), seveda ta možnost ni niti malo izključena, dejal bi celo nasprotno, da je zelo verjetna, saj sta – med drugim – oba igralca precej dobro poznana tudi sedanjemu športnem direktorju kluba Jožetu Kovaču, ki je pred to sezono nazadnje služboval pri zmajih v sezonah 2015/16 in 2016/17, torej tudi v eni od sezon, ko sta bila oba omenjena igralca pri Olimpiji. Kakovost obeh mu je torej dobro poznana, drži pa dejstvo, da je od tedaj minilo že pet let, tako da …

Ampak glede na dejstvo, da sta tako Kalan kot Koblar zdaj precej bolj izkušena igralca, kot sta bila v sezoni 2015/16 (oba sta letnik rojstva 1993), bi morala že iz tega razloga predstavljati kakovostni domači okrepitvi za zeleno-bele v novi sezoni, ko se bo Olimpija ponovno, po štirih letih posta, merila z najboljšimi avstrijskimi, italijanskima, češkim, madžarskim in slovaškim moštvom. Seveda pa bo čas najboljši pokazatelj tega, ali so se na Celovški 25 odločili pravilno, ko so v svoje vrste pripeljali Kalana, enako pa to velja tudi za Koblarja, če bo do tega prestopa res prišlo.

Bodo res “prebegnili” v Ljubljano? Žan Jezovšek, jaka Sodja in Blaž Tomaževič (Foto: uradna spletna stran HDD Jesenice)

S tem pa naj prestopnih »bomb« še ne bi bilo konec. No, tako mi vsaj zatrjujejo prišepetovalci z gorenjskega konca. Ali jim gre verjeti ali ne, niti ni tako pomembno, govorice se bodo, verjetno, kmalu bodisi uresničile bodisi bodo ovržene. Toda saj poznate tisto o dimu in ognju … In če bi bilo res kaj na tem, to niti ne bi bilo tako zelo presenetljivo. Pisal sem namreč že v eni od mojih kolumn, da želijo v Tivoliju tudi z vstopom v ICEHL težiti k temu, da bo njihov igralski kader čim bolj slovenski. To je nekakšna rdeča nit tega kluba še iz časov prejšnjega predsednika Tomaža Vnuka.

In ker v tem pogledu igralske kakovosti iz ljubljanskega hokejskega bazena primanjkuje ali pa je trenutno denarno nedostopna (Jan Urbas je bil v letošnji sezoni denimo eden vodilnih napadalcev DEL, s čimer naj bi mu cena enoletne pogodbe pred novo sezono narasla na blizu 100.000 evrov), bi bilo nekako precej logično, da so se v vodstvu ozrli po najboljših posameznikih, ki trenutno še nastopajo za Jesenice. In ker so ti posamezniki vsi skupaj zajeti v en (prvi) napad, je, baje, padla odločitev, da se to trojico, »nove« JTS, zvabi v Ljubljano.

Bojan Zajc, vplivni hokejski agent (Foto: Ailura/Wikipedia)

Glavni protagonist celotne »diverzantske« akcije naj bi bil po mojih informacijah nekdanji odlični slovenski hokejski branilec, kasneje trener, zdaj pa skavt in agent Bojan Zajc. Omenjeni sicer v dandanašnjem času zastopa še kar nekaj igralcev Olimpije in Jesenic, njegove lovke v tem pogledu pa sežejo tudi na tuje, celo na področje Severne Amerike, kjer naj bi bil tesno povezan z nekoč priljubljenim zmajem Neilom Sheehyjem. Ali je bil v tem uspešen, bomo torej šele izvedeli, ponudbo večnih tekmecev pa naj bi Žan Jezovšek, Blaž Tomaževič in Jaka Sodja že prejeli.

Za piko na i pa še tole … V paketu z omenjenimi tremi naj bi se v slovensko metropolo preselil še vratar Žan Us. No, takšna naj bi bila vsaj Zajčeva velika želja, ali se bo uresničila, pa bo treba še malce počakati. Če bi se vsi ti prestopi, o katerih pišem tokrat, resnično zgodili, bi imela Olimpija kar naenkrat pod pogodbo precejšnje število domačih igralcev, ki bi lahko nosili določeno breme ekipe v ICEHL. Potemtakem bi potrebovali le še nekaj zares kakovostnih tujcev. V branilcu Juusu Pulliju ga po mojem skromnem mnenju že imajo, na ostale pa bo treba bržčas še malce počakati …

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.